Skolens værdigrundlag er det kristne livs- og menneskesyn, hvor der skabes rum for refleksion og dialog om tro, liv og eksistens.
Vi tror på, at den enkelte elev udvikler sig, ved:
Det handler om livsmod – om at kunne leve og handle i den verden, som vi er en del af. Og hvis det er rigtigt, må vi se på den verden vi skal leve i. En verden, hvor man ikke alle steder kan tage demokratiet selvfølgeligt. En verden, hvor stor ulighed stadig hersker, og hvor der er brug for hjælp fra os med større muligheder. Men også en verden hvor unge i stigende grad føler sig stressede og ramte på deres trivsel. Der er altså stadig nok at se til.
På Dronninglund efterskole tror vi, at kristendommen har mange svar på de udfordringer vi alle møder. De store spørgsmål i livet er ikke kun forbeholdt til særlige lejligheder. Dem tager vi til daglig. I samtaler, i morgensange, i undervisning. Det kan fx være: Hvad er et lykkeligt liv? Er jeg god nok? Hvordan kan jeg gøre noget for andre?
Vi arbejder for at formidle et gammelt men stadig lige aktuelt budskab, så alle må føle sig værdsat og føle glæden ved livet hver eneste dag. Vi tror på, at vi har ansvaret for hinanden. Vi tror, at vi i efterskolens fællesskab sammen kan finde glæden i hverdag og fest. Vi arbejder både med dannelse, udsyn, mod på livet, fællesskabets betydning, det at lege og ikke mindst at møde hinanden i nærvær og tillid.
Skolens værdigrundlag bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Vi tror, at alle er skabt med værdi i sig selv og med lyst og evner til at lære nyt. Hos os er der ’højt til loftet og vidt til væggene’.
Endvidere står der, at gennem undervisning, oplevelser og fællesaktiviteter skal eleverne få mulighed, lyst og mod til at tage ansvar for hinanden og påvirke det samfund, vi alle er en del af.
Vi har gennem de seneste år set en utrolig god og positiv udvikling for skolen på mange områder. Med formål, værdigrundlag og ambition i rygsækken vil vi nu gå et spadestik dybere og arbejde udviklingsorienteret med to basale og vigtige områder for vores virke og sikre, at formål, værdigrundlag og ambition fortolkes ind i dagligdagen.
I forbindelse med selvevalueringen af vores værdigrundlag og ambition, har vi valgt to fokuspunkter for de kommende to år i 2022-2024:
Vi vil de kommende to år kigge bag vores undervisning, aktiviteter og oplevelser. Her vil vi se på vores pædagogiske praksis for at fange nye pædagogiske strømninger og vælge det ud, som passer til skolens identitet.
I skoleåret 2023/2024 har vi erfaret mange positive ting ved at have en to-lærerordning for vores 9. klasse, og vi kan se et mindsket frafald. Denne tendens vil vi gerne forstærke ved at blive klogere teoretisk og praktisk gennem uddannelse af personale i co-teaching og et fokus på udvikling af 9. klasses undervisningsmiljø. Vi kan se, at vi som efterskole kan tilbyde elever i 9. klasse en tættere opfølgning på den faglige og personlige udvikling i fagene. Det vil vi blive mere bevidste om, så det bliver en kultur for alle, der har undervisning i 9. klasse.
Samtidig indgår vi i et helt nyt udviklingsprojekt sammen med 14 andre efterskole for at skabe en ny 10.klasse. Efterskolens 10. klasse har udviklet sig enormt de sidste 10-15 år i takt med, at eleverne er strømmet til. Efterskolens 10. klassetrin er blevet trendsættende i forhold til, hvordan man laver god 10. klasse. Og med succesen følger ekstra opmærksomhed både politisk og pædagogisk.
At være et forbillede forpligter. Derfor skal efterskolens 10. klassetrin stå knivskarpt i forhold til ansvaret for de unges kvalifikationer, kompetencer og trivsel. 10. klasses almene sigte har i snart 50 år handlet om at stå mål med dansk, matematik og engelsk udover hovedsigtet. Det er nu tid til at kigge på, om der er flere eller andre mere relevante overskrifter for 10. klasse.
Udviklingsprojektet om 10. klasse bliver i skoleårene 2024/25 og 2025/26 med en tilknyttet projektleder.
• Sikre, at 10. klasse er et relevant tilbud til alle unge
• Uddanne handlekraftige samfundsborgere i civilsamfundet
• Få flere unge til at opleve at lykkes med deres liv
• Styrke balancen mellem hånd og ånd
• Styrke den enkelte unges lyst og evne til fortsat uddannelse
Projektet vil give nye billeder på, hvordan man kan lave efterskole med et alment sigte, gennem en reorganisering og nytænkning af undervisningen.
• Skabe en ny 10. klasse, der fastholder sin plads som en solid del af grundskolen
• Ruste unge til en kompleks og mangfoldig verden ved at integrere både intellektuelle, praktiske og sociale elementer
• Give plads til endnu flere unge med forskellige baggrunde.
• Tre moduler: Bogligt, praksisfagligt og medborgerskabsmodul
• Mindst 600 lektioner ligeværdigt fordelt mellem modulerne
• Tværfaglig undervisning og samarbejde på tværs af moduler
– Et strategisk arbejde med skolens værdier og en nytænkning af repræsentantskabet
Til Dronninglund Efterskoles repræsentantskabsmøde i foråret 2023 kunne bestyrelsen konstatere, at det ikke var så nemt at finde en kandidat til den sidste plads i bestyrelsen. Derfor måtte vi afslutte repræsentantskabsmødet med en beslutning om, at bestyrelsen ville finde en efterfølgende. Det er heldigvis også sket, men det kaldte på en snak om bagland, om kandidater og om der var brug for mere liv i baglandet. På bestyrelsesmødet umiddelbart efter repræsentantskabsmødet besluttede bestyrelsen at sætte et strategiarbejde i gang.
Formålet med at lave en strategi er at sikre en retning for arbejdet med baglandet, der efterfølges af mål og handling. Bestyrelsen nedsatte et baglandsudvalg, der foreslog, at strategien skal hedde ”Mere liv i baglandet” for at favne både et nyt forslag til repræsentantskab og arbejdet fremadrettet med baglandet.
Vi ønsker at sætte fokus på at være ambassadør for skolen, så vi har mange rundt om i landet, der taler godt om skolen og kan hjælpe med at skolen er her i mange år fremover. Målet kunne være, at repræsentantskabet var med til at understøtte nye traditioner.
Har du et spørgsmål eller er der ting, du gerne vil have uddybet.
Du kan altid kontakte skolen for at få en uforpligtende rundvisning
Vil du gerne vide mere om skolen, så kan du bestille vores digitale brochure lige her
Slotsgade 10
9330 Dronninglund
Kontor@dronninglundefterskole.dk
Tlf. 98 84 19 99
Bus 30 min. - Afgang lige uden for skolen.
Bus + tog 125 min - Afgang lige uden for skolen.
Bus 50 min. - Afgang lige uden for skolen.
Bus 80 min. - Afgang lige uden for skolen.